Uwaga na e-maile od oszutów naciągaczy
Niewątpliwie jest to próba oszustwa i to przygotowana całkiem nieźle. Świadczyć o tym może fakt iż podobne e-maile stały się przedmiotem dyskusji na wielu forach internetowych. Podejrzewam iż część internautów naprawdę się przestraszyła, wierząc, że WIPO chce od nich odszkodowania.
E-mail będący celem oszustów wygląda następująco:
„Sweep out the pirates.
November 5th, 2010: An anti-piratical sweep took place in Poland. Severalservers were expropriated as a result of such (source:http://wipo.org.pl/portal/en/news/2010/article_1159.html).
The servers contain database regarding Internet users who were downloadingforbidden software or unlicensed software.
Such database keeps IP.s and downloading date information and will soon beforwarded to a court.
You received this letter as we have your computer ID details in a databasefor users loading forbidden or unlicensed content. Such Id details are: e-mailaddress, IP address.
You have a legal option to pay-out fee for such illegal activity, otherwiseyou may proceed in court. If you choose "fee pay-out" option - youhave 3 days to pay 500 EURO to a license owner. In case you choose"court" option - a criminal case will be launched.
Details if you choose to pay fee (you can pay at any bank):
BENEFICIARY: RCD LEGAL
IBAN: ES8901820254090201541255
BIC: BBVAESMMXXX
BANK: BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, S.A.
48005 BILBAO
PAYMENTS DETAILS: damages on account 58434
We know your country - Poland, your IP address, your username(iwi.oriflame@wp.pl), and with this information we can easily identify you, andin case of a court trial you are very well facing imprisonment.
Please if you have any questions, feel free to contact: support@wipo.org.pl
„
Dziennik Internautów opisał te sprawę następująco :
"Z wiadomości można wywnioskować, że w Polsce miała miejsce antypiracka akcja, namierzono piratów i teraz zbierane są odszkodowania. E-maile rozsyłane są z adresu support@wipo.org.pl i w wiadomości mamy odniesienie do tekstu na stronie wipo.org.pl. To sprawia, że informacja wydaje się bardzo wiarygodna.
Warto jednak zauważyć, że WIPO jest jedną z 16 organizacji wyspecjalizowanych ONZ z siedzibą w Genewie. Zajmuje się koordynacją i tworzeniem regulacji dotyczących systemu ochrony własności intelektualnej, a także świadczeniem pomocy prawnej i technologicznej. WIPO nie zajmuje się prowadzeniem śledztw i ściąganiem odszkodowań w imieniu twórców oprogramowania.
Strona wipo.org.pl to dość dobra podróbka prawdziwej strony WIPO -www.wipo.int. Na stronie-podróbce znalazły się niemal te same treści, co nastronie oryginalnej, ale dodano do nich tekst o antypirackiej akcji w Polsce.Ten tekst sprawił, że wiele osób przestraszyło się. Domena wipo.org.pl jest zarejestrowana przez osobę fizyczną. Utworzono ją w październiku br. Z całąpewnością nie jest to oficjalna strona WIPO, choć wygląda bardzo podobnie, co sprawia że e-maile oszustów mogą być skuteczne. Chodzi o to, aby wystraszyć osobę siedzącą przed monitorem. Człowiek wystraszony nie zauważy łatwo symptomów oszustwa.
Mamy więc kolejny przykład tego, co w sieci określa się mianem nigeryjskiego szwindlu (ang. nigerian scam)."
NIE DAJCIE SIĘ NACIĄGNĄĆ !!!!



























Kontakt:
Nigerian scum:)
Nigerian scum:)
...
Dobrym sposobem na tego typu śmieci jest brak znajomości języka angielskiego :D Wtedy spokojnie można wywalić bez czytania ... A tak serio to zastanawia mnie czy ktoś się naprawdę nabiera na tego typu rzeczy.
I-wsza sprawa: Kto w sprawie
I-wsza sprawa:
Kto w sprawie płatności za takie działania będzie się z kimś kontaktował przez e-mail?
II-ga sprawa:
Wiem że istnieją naiwni ludzie, bo widziałem kilka przypadków gdzie dali się nabrać na phishing itp. sprawy, ale ludzie, bez przesady! Czytacie maile od nieznajomych, jeszcze z jakichś portali? O wiagrze i innych też czytacie? To napiszcie co tam piszą, bo nigdy nie czytałem.
p.s.
Ja mu mogę wysłać 1 grosik od Ciebie, ciekawe czy wymieni na centa :)
W sumie to i może dobrze że poruszacie takie tematy bo z Internetu dzisiaj nie korzystają tylko bachory :/