drukuj

Przepisy na święta: Jak zrobić karpia?

Smażony karp

Fot. Jacek Świerczyński

Karp wędzony, karp po żydowsku, a może karp z grzybami? Przepisy na karpia wigilijnego są niezliczone.
Co zrobić z karpia?

Święta za pasem. Karpie sprzedają się jak świeże bułeczki. Dobrze przyrządzony karp bije inne ryby na głowę. A więc do dzieła.

Święta za pasem. Karpie sprzedają się jak świeże bułeczki. Dobrze przyrządzony karp bije inne ryby na głowę. A więc do dzieła.Najprostszy jest karp smażony z patelni. Trochę soku z cytryny, mąka, sól, pieprz i gotowe. Można go także upiec w piekarniku. Z domu pamiętam karpia w śmietanie. Najpierw smażyło się go na maśle. Przekładało rybę do garnka, dodawało zeszkloną cebulę i podlewało śmietaną. Takiego karpia jadło się z ziemniakami z wody.

Mięso karpia doskonale komponuje się z grzybami. Najlepiej namoczyć w wodzie suszone grzyby, usmażyć, podlać śmietaną i podać ze smażonym karpiem. Zanim przystąpicie do przyrządzania karpia, warto poznać kilka praktycznych porad.

Rady w sprawie karpia

Aby ryba w czasie skrobania nie wyślizgiwała się z rąk, dobrze jest przedtem posypać ją solą. Aby zapobiec zniekształcaniu się porcji w czasie gotowania, należy przedtem poprzecznie ponacinać skórę ryby.

Wywar z ryb będzie klarowny, gdy gotuje się go bez przykrycia. Ryba straci swój specyficzny zapach , jeśli przed przyrządzeniem zostanie skropiona sokiem z cytryny.

Ryby należy smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Aby ryba ładnie się przyrumieniła, przed smażeniem trzeba ją starannie osuszyć ściereczką. Zapach smażącej się ryby będzie mniej intensywny, gdy do skwierczącego na patelni tłuszczu doda się kilka kropli soku z cytryny.

Ryba nie przywrze do patelni, jeżeli do oleju, na którym się ją smaży, doda się trochę soli. Ryby będą miały delikatniejszy smak, jeżeli przed panierowaniem zamoczy się je na chwilę w zimnym, świeżym mleku.

Aby naczynia i sztućce używane do ryb były czyste, błyszczące i pachniały świeżością, należy na kilka minut włożyć je do osolonej wody, następnie spłukać pod bieżącą wodą.

Karp po żydowsku

To jedno z najsłynniejszych dań polskiej kuchni. Wywodzi się z tradycji kuchni żydowskiej. Karpia po żydowsku robi się na kilka sposobów. Robert Makłowicz podkreśla, że żydowskie danie pojawiło się na chrześcijańskiej wigilii i jest to piękny znak ekumenizmu.

Poniższy przepis pochodzi z Piask, jest stosunkowo prosty, danie zawsze wychodzi znakomicie.
Karpia sprawić, pokroić na cienkie dzwonka. Do szerokiego garnka wlać bulion warzywny. Włożyć kawałki karpia ułożone na wkładce do gotowania ryb. Dodać 3 cebule w talarkach, 5 dag rodzynek, 5 dag migdałów w łupinach, 1 łyżeczkę mielonego pieprzu. Dodać cukru na smak.

Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Gdy po kuchni zacznie rozchodzić się rodzynkowo rybny aromat – wyjąć rybę i ułożyć na półmisku. Ozdobić rodzynkami i posiekanymi migdałami. Wywar przecedzić, doprawić i ostudzić. W zimnym wywarze namoczyć żelatynę, dolać wrzącego wywaru i zagotować. Ostudzić i zalać półmisek z rybą.

Karp z grzybami

Składniki:
1 karp około 1 kg, sól, pieprz, sok z cytryny, kilka suszonych grzybów, masło, olej do smażenia.

Wykonanie:
Karpia sprawiamy. Dokładnie myjemy i kroimy na dzwonka. Osuszamy, solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i marynujemy 24 godziny. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Każde dzwonko smażymy do zrumienienia z obu stron, po czym dosmażamy na małym ogniu przez 3-5 minut z każdej strony.
Teraz kolej na sos. Namoczone grzyby dusimy na maśle, podlewamy wywarem z moczenia grzybów, doprawiamy do smaku solą z pieprzem.

Karp w szarym sosie

Składniki:
1 kg karpia, 2 marchewki, kawałek pora, 1 pietruszka, pól selera, sól, pieprz, listek laurowy, 5 szklanek wody. Na sos: 4 łyżki miodu, 1 1/2 szklanki tartego piernika, 2 łyżki masła, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki migdałów, 1 cytryna, sól, cukier, 2 szklanki wywaru z ryby.

Wykonanie:
Do dużego rondla włożyć obraną włoszczyznę, zalać 5 szklankami wody, dodać listek laurowy, sól, pieprz i szczyptę cukru. Po 10 minutach włożyć oczyszczonego karpia w całości. Gotować40 minut, wyjąć karpia na półmisek.
W rondelku roztopić masło i miód, dodać utarty piernik, wlać 2 szklanki wywaru z ryby i gotować kilka minut, dodać rodzynki, sok z cytryny, sparzone i obrane ze skórki migdały, przyprawić solą i cukrem. Polać sosem karpia.

Karp wędzony

Składniki:
2 filety z karpia, trociny kupione w sklepie zoologicznym, kolendra, liść laurowy, jałowiec.

Wykonanie:
Trociny wysypujemy na głęboką aluminiową tackę. Dodajemy zioła: kolendrę, liść laurowy, jałowiec. Na trocinach ustawiamy dwie aluminiowe foremki. Denkiem do góry.
Karpia sprawiamy, myjemy i filetujemy. Filety doprawiamy solą z pieprzem. Układamy na talerzu. Talerz ustawiamy na foremkach. Nakrywamy drugą tacką. Ustawiamy na rozgrzanej płycie ceramicznej (lub na palniku gazowym z płytką) i wędzimy przez 10 minut przy otwartym oknie.

Karp w czosnku i winie

Sprawionego karpia pokroić w dzwonka, posypać solą z pieprzem. Porządnie natrzeć roztartym czosnkiem. Posmarować wiejskim olejem lnianym. Usmażyć z obu stron, żeby lekko się zrumienił.

Wyłożyć na półmisek i obficie posypać zieloną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami kraszonymi olejem.
Bardzo dobry jest karp duszony z białym winem.
Do rondla włożyć dzwonka karpia. Obłożyć plastrami pietruszki i selera. Oraz posiekanymi ogórkami kiszonymi. Prosto z beczki.
Doprawić białym pieprzem i koniecznie – startą gałką muszkatołową. Podlać sokiem spod ogórków i białym winem. Dusić na wolnym ogniu.
Zrobić sos z masła, mąki, bulionu i białego wina. Wyjąć karpia i ułożyć na półmisku. Podlać sosem.

Karp w winie

Składniki:
1 kg karpia, 4 ząbki czosnku, ¾ szklanki białego, wytrawnego wina, 3 łyżki oleju sojowego, sól, pieprz.
Wykonanie:
Karpia odfiletować, posolić i popieprzyć, naszpikować czosnkiem i odstawić na godzinę. Posmarować olejem, obsypać grubo mielonym pieprzem i upiec, często podlewając winem. Podawać podajemy z ziemniakami. Dodatek wina nadaje tej potrawie bardzo oryginalny smak.

Karp po polsku
W tym sposobie obiera się krew z karpia na miskę, wlawszy wprzód tejże trochę octu, z którym się starannie ubija. Oprawiwszy i na dzwonka karpia pokrajawszy omoczyć go w tem occie z krwią. Teraz leje się do rądla tyle piwa, izby to karpia pokryć mogło, za wiele bowiem wlawszy piwa, byłby karp za miękki, dodaje syropu (karmelu) lub piernika, aby sos miał stąd ciemny kolor, drobno pokrajaną marchewkę, seler, parę cebul, jako też kilka ziaren pieprzu, angielskiego ziela, goździków, cynamonowego kwiatu, wszystko grubo pogniotłszy, parę bobkowych listków, trochę cytrynowej skórki i soli. To wszystko kilka razy zagotowawszy kładzie się karpia, dzwonko przy dzwonku, grzbietem na spód, z kawałkiem dobrze upieczonej skórki chleba. Gdy się z tem podgotuje, dodaje się kawałek masła. Gotować go trzeba prędko, aby się nie przypalił. Gdy ma dosyć, odstawi się go od ognia i przykrywszy rądel zostawi w spokoju przez kilka minut. Dając na stół okłada się go pietruszką i daje sos gęstawy, przez sito przecedzony, osobno w sosjerce.

Po prostu karp
Karpia sprawić, pokroić na cienkie dzwonka. Do szerokiego garnka wlać bulion warzywny. Włożyć kawałki karpia ułożone na wkładce do gotowania ryb. Dodać 3 cebule w talarkach, 5 dag rodzynek, 5 dag migdałów w łupinach, 1 łyżeczkę mielonego pieprzu. Dodać cukru na smak.
Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Gdy po kuchni zacznie rozchodzić się rozdynkowo rybny aromat – wyjąć rybę i ułożyć na półmisku. Ozdobić rodzynkami i posiekanymi migdałami. Wywar przecedzić, dosmaczyć i ostudzić. W zimnym wywarze namoczyć żelatynę, dolać wrzącego wywaru i zagotować. Ostudzić i zalać półmisek z rybą.

Zdjęcia

  • Smażony karp
  • Wystarczy karpia posolić i upiec w piecu. Pycha

Zaloguj się lub utwórz konto, by oceniać

Komentarze
hinco
hinco czw., 2010-12-23 17:59

Jak zrobić karpia?

karpia robi mama karp i tata karp

# jeśli jestem w błędzie to mnie wyprowadźcie.
Paweł Buczkowski
Paweł Buczkowski czw., 2010-12-23 19:52

Kto to wiadomo. Ale jak?

@hinco:

Kto to wiadomo. Ale jak?

5h9
5h9 czw., 2010-12-23 20:42

Psika na ikrę i po kilku

@Paweł Buczkowski:

Psika na ikrę i po kilku tygodniach przynosi je bocian.

wedrowycz
wedrowycz czw., 2010-12-23 22:47

A ja mam pytanie nawiązujące

A ja mam pytanie nawiązujące do tematu - jak najskuteczniej (najbardziej humanitarnie) zabić karpia? Proszę podzielcie się swoimi sposobami...

zenek
zenek pt., 2010-12-24 11:25

Opowiedz mu bajkę o Tusku i

@wedrowycz:

Opowiedz mu bajkę o Tusku i Irlandii

_________________________________________________________________